Het woord intuïtie is afkomstig uit het Latijn en betekent letterlijk ‘innerlijk zien‘.
Met intuïtie bedoelen de meeste mensen iets anders dan de rationeel denkende geest.
Het gaat over stil staan, voelen en spontaan ‘weten‘, zonder concreet te beredeneren.
Door de hectiek van de dagelijkse beslommeringen vergeten we vaak om onze intuïtie aan te spreken bij het nemen van belangrijke beslissingen.
Ook ik negeer vaak dit stemmetje in mijn binnenste en achteraf heb ik er meestal spijt van.
Het ego komt er tussen en veroorzaakt twijfel die ik op dat moment zeker niet kan gebruiken.
Via onze intuïtie staan we rechtstreeks in contact met onze ziel, daarom sluiten onze beslissingen die we op deze manier nemen beter aan bij de persoon die we zijn. Ze voelen zuiverder en eerlijker aan.
Een veelvuldig en vaak in de mond genomen zinnetje is ‘ je eerste gedacht volgen’
Eigenlijk staan we er zo weinig bij stil maar dit zinnetje bevat veel waarheid en wanneer we dit vaak spontaan gaan toepassen merken we dat het ons alleen maar voordelen opbrengt omdat we helemaal volgens onze ware aard handelen. We nemen beslissingen die volledig met onze ziel resoneren en daar kunnen we alleen maar blij van worden.
Nemen we beslissingen vanuit ons ego slaat de angst en twijfel dikwijls toe en dit brengt ons helemaal uit evenwicht. Soms is het ook wel goed om er even over na te denken, een gezond evenwicht nemen tussen die twee is zeker niet slecht.
Op welke manier kunnen we onze intuïtie versterken?
- Elke dag de nadruk leggen op positieve gebeurtenissen in je leven.
- Visualisatie oefeningen doen.
- Via meditatie naar je innerlijke wereld afdalen.
Na een meditatie of visualisatie komen dikwijls beelden vrij vanuit het onderbewustzijn die je kan vastleggen op een creatieve manier. Dit kan door te schilderen tekenen of boetseren. Hangt er een beetje af van op welke manier jij dingen vertaalt vanuit je verbeelding.
Doordat we in meditatie gaan wordt onze denkknop even ‘ gereset ‘ en komen we dichter bij onszelf. Je komt in een soort van slaapstand terecht.
Mediteren en slapen lijken op elkaar, omdat er bij beide een pauze is in lichamelijke en mentale activiteit. Maar waar je tijdens je slaap niet van bewust bent, kenmerkt een meditatieve staat zich juist door een verhoogd bewustzijn en helderheid.